Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

Genealodzy.PL

Użytkownik: Rejestracja
Hasło: Pamiętaj

Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty 16:58 piątek, 26 kwietnia 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Jasiek_IncognitoOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-07-2018 - 15:24
Sympatyk


Dołączył: 04-07-2018
Posty: 10

Status: Offline
marcinzabo w chwili obecnej w programie mam opisane 123 osoby i już w tym momencie program sobie nie radzi z rozrysowaniem drzewa. Na drzewie pokazuje 96 osób. A z moich poszukiwań wynika, że to dopiero początek i będzie o wiele więcej niż te 123. Dlatego pytanie czy jakikolwiek program dedykowany genealogii podoła stworzeniu drzewa całej rodziny.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-07-2018 - 17:17
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-05-2010
Posty: 731
Skąd: Warszawa
Status: Offline
annarenata napisał:
Wtrącę się do tematu. Można prosić kilka informacji w jaki sposób drzewko można umieścić w excelu? Przyznam się, że kiedyś coś próbowałam, ale zabrakło mi pomysłu jak rozmieścić osoby. Może udało by się pokazać choć fragment??


Proszę: Jak zrobić drzewo genealogiczne w Excelu. Jest to ręczne "dzierganie" drzewa. Przy 300 osobach konieczna jest co najmniej jedna osoba sprawdzająca lub wielka samodyscyplina. Dla mnie Excel jest najłatwiejszym programem. Dla innych może być np. Word. Wspaniałe drzewo genealogiczne widziałem w programach graficznych, ale tam już potrzebne są zdolności plastyczne.

_________________
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
annarenataOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-07-2018 - 17:20
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 08-02-2016
Posty: 39

Status: Offline
Bardzo dziękuję,
pozdrawiam
Anna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-07-2018 - 13:23
Sympatyk


Dołączył: 11-07-2006
Posty: 478
Skąd: Wrocław/Kalisz
Status: Offline
Jasiek_Incognito napisał:
marcinzabo w chwili obecnej w programie mam opisane 123 osoby i już w tym momencie program sobie nie radzi z rozrysowaniem drzewa. Na drzewie pokazuje 96 osób. A z moich poszukiwań wynika, że to dopiero początek i będzie o wiele więcej niż te 123. Dlatego pytanie czy jakikolwiek program dedykowany genealogii podoła stworzeniu drzewa całej rodziny.

-zob wcześniejsze porady Macieja/zmianę osoby głównej/
-też >opcje>ustawienia>klepsydra
-podeślij mi plik Ahn na priv gmendyka(małpa)wp.pl , sprawdzę
pozdr
Grzegorz na wsi
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Jurek_PliethOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-07-2018 - 18:58
Sympatyk


Dołączył: 22-12-2010
Posty: 260
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
piotr_nojszewski napisał:
Pojawiła się beta Ahnenblatt 3.0

Co z tą wersją 3.0? Rodzi się chyba w strasznych bólach Embarassed

_________________
www.plieth.com
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Ziemian_DariuszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-07-2018 - 23:08
Sympatyk


Dołączył: 04-01-2016
Posty: 21

Status: Offline
Jasiek_Incognito napisał:
marcinzabo w chwili obecnej w programie mam opisane 123 osoby i już w tym momencie program sobie nie radzi z rozrysowaniem drzewa. Na drzewie pokazuje 96 osób. A z moich poszukiwań wynika, że to dopiero początek i będzie o wiele więcej niż te 123. Dlatego pytanie czy jakikolwiek program dedykowany genealogii podoła stworzeniu drzewa całej rodziny.


Ja mam w programie zapisana 1314 osób, największa gałąź jaka generuje z danego pokolenia to 593 osoby i program nie ma żadnego problemu. Jedyne co mnie drażni to to że rodziny pokoleń nie są oddzielone troszkę większym odstępem o siebie i że potomkowie wchodzą nad inną rodzinę i wszystko się zlewa trzeba dobrze patrzeć żeby odróżnić tą rodzinę od drugiej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-08-2018 - 16:40
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 231
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
pojawiła się wersja 2.99 programu Ahnenblatt.
Jest to prawdopodobnie jedna z ostatnich bezpłatnych wersji.
Pobrać można tu: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (9,2 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (10,1 MB)
Usunięte zostały zauważone błędy i inne niedociągnięcia.
Wprowadzono możliwość porównania naszych danych z danymi
w Internecie (My Heritage)
i zaznaczenia pasujących rekordów.

Zakładka Internet na listwie głównej.

Przy wysyłaniu danych zalecana jest ostrożność i ustawienie
w Opcjach danych, które chcemy i możemy wysłać do porównania.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
annarenataOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-08-2018 - 16:52
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 08-02-2016
Posty: 39

Status: Offline
Pracuję na 2,98. Czy do nowej wersji 2.99 trzeba jakoś wgrać dane? czy to może jest automat? I czy warto się za to zabrać?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-08-2018 - 17:00
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 231
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
annarenata napisał:
Pracuję na 2,98. Czy do nowej wersji 2.99 trzeba jakoś wgrać dane? czy to może jest automat? I czy warto się za to zabrać?

instalacja nowej wersji jest automatyczna a czy warto? musisz sama ocenić Wink
Szukanie w Internecie to jedna z opcji, nie ma obowiązku z niej korzystać ale praca z najnowszą wersją programu jest zawsze (dotyczy to wszystkich programów) zalecana.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Steamroller_FlyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-08-2018 - 09:15
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 07-11-2012
Posty: 245
Skąd: Zakroczym
Status: Offline
Witam,

Pojawiła się też nowa wersja Ahnenblatt 3.0 beta6 do pobrania tutaj https://www.ahnenblatt.de/downloads/beta/absetup-beta.exe

_________________
Radek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-08-2018 - 09:29
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 231
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
Steamroller_Fly napisał:
Witam,

Pojawiła się też nowa wersja Ahnenblatt 3.0 beta6 do pobrania tutaj https://www.ahnenblatt.de/downloads/beta/absetup-beta.exe

jest to wersja testowa, należy zachować ostrożność przy poszukiwaniu krewnych w Internecie.
Cytat:
Wprowadzono możliwość porównania naszych danych z danymi
w Internecie (My Heritage) i zaznaczenia pasujących rekordów.

Zakładka Internet na listwie głównej.

Przy wysyłaniu danych zalecana jest ostrożność i ustawienie
w Opcjach danych, które chcemy i możemy wysłać do porównania.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu: Wydruk z Ahnenblatt  PostWysłany: 23-09-2018 - 10:45
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 159
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
Witam
Jak do wykresów generowanych w Ahnenblatt dodać więcej danych? Domyślnie to tylko urodziny, ślub i zgon.
Lucyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
jandalfOffline
Temat postu: Wydruk z Ahnenblatt  PostWysłany: 23-09-2018 - 12:52
Sympatyk


Dołączył: 19-10-2013
Posty: 105

Status: Offline
Klikasz "Tablica"
Pojawia się okno "Drukuj tablicę"
Wybierasz np. "Tablica przodków"
w dolnej częsci okienka masz zakładkę "Dane" tam ustawisz dane do wydruku

czy o to chodziło?

Janus
PomTG
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-09-2018 - 16:08
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 159
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
O to. Problem w tym, że mimo zaznaczenia okna chrzest/pogrzeb nie ma tego na grafice.
Lucyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
jandalfOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-09-2018 - 16:43
Sympatyk


Dołączył: 19-10-2013
Posty: 105

Status: Offline
Faktycznie nie ma ich na wydruku.
Inne opcje działają, ta nie.
Sprawdzałem na 2.97a i 2.99b w wersjach portable.

nie znam rozwiązania Sad

Janus
PomTG
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.069256 sekund(y)