Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

https://genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty

00:09 sobota, 24 lutego 2018


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu: Program MyHeritage Family Tree Builder  PostWysłany: 09-02-2011 - 20:54
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 300

Status: Offline
dzień dobry,
ponieważ to mój pierwszy post, to witam wszystkich serdecznie

Pracuję na Family Tree Builder. Nie podoba mi się forma zapisywania dat: miesiąc: dzień: rok, szczególnie że skrócona wersja wygląda dziwacznie czy to angielska czy polska lis 4 1840.
Chciałbym zapisywać z użyciem liter rzymskich 4 XI 1840

Tylko mam pytanie czy taki nie standardowy zapis nie stanowi problemu przy importach do innych programów lub czy nie komplikuje życia przy dalszych bardziej zaawansowanych funkcjach itp.

Zaczynam dopiero budowanie bazy i nie wiem jakie kłopoty może sprowadzić podany przeze mnie zapis

Wiem juz ze można zmienić na 4 lis 1840 ale najbardziej zadowolony bylbym z rzymskiego zapisu miesięcy

czy ktoś może jednak wskazać na konkretne problemy przy zmianie plikow-programow jakie taki zapis moze wywolac?

pozdrawiam serdecznie

H
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
rbodzionyOffline
Temat postu: zapis dat w Family Tree Builder  PostWysłany: 10-02-2011 - 11:11
Sympatyk


Dołączył: 14-12-2009
Posty: 21

Status: Offline
FTB -> Opcje -> Daty -> Kalendarz gregorianski
jest tak %m% %d% %y%
nalezy zmienic na
%d% %m% %y%
zeby bylo 4 lis 1840

Ale nie ma mozliwości uzywac liter rzymskich.
Pozdr.
Robert
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu: Family Tree Builder  PostWysłany: 08-04-2011 - 22:37
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 300

Status: Offline
Czy Family Tree Builder może w drzewie podawać datę chrztu?

dobry wieczór,

czy można w Family Tree Builder wstawiać datę chrztów zamiast urodzin, tzn, czy w drukowanym drzewie znajdzie się informacja ze chodzi właśnie o chrzest?

z XVIII wieku często posiadam daty właśnie chrztów, wpisywanie ich jako urodzin powodowałoby przekłamania.

z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
_MalgosOffline
Temat postu: Czy Family Tree Builder może w drzewie podawać datę chrztu?  PostWysłany: 08-04-2011 - 22:47
Sympatyk


Dołączył: 29-01-2011
Posty: 32

Status: Offline
Witam
To co jest na drukowanym drzewie można zdefiniować samemu. Wykresy -> opcje -> fakty, można tam dodać "chrzest". Będzie się drukowała data chrztu lub dwie daty, czyli narodziny i chrzest jeśli są wpisane obie.

pozdrawiam
Małgosia
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu: Wykresy w FamilyTreBuilder czy musi tak rozciągać pokolenia?  PostWysłany: 23-04-2011 - 14:33
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 300

Status: Offline
witam wszystkich

W Family Tree Builder (5.0) przy tworzeniu wykresu potomków przy 8 pokoleniach i ok 120 osobach (a więc niewiele) program niemiłosiernie rozciąga pokolenia.

Opcja "Rozmieść pola blisko aby zaoszczędzić miejsce" zbliża tylko rodzeństwo, a np. kuzyni z tego samego pokolenia zamiast pojawić się również blisko, z nieznanych mi przyczyn są oddaleni linią która nie wiem dlaczego jest taka długa

Czy nie ma opcji żeby w danym pokoleniu wszyscy, a więc wszystkie pola były blisko koło siebie?
Wydaje mi się to logiczne i pozwala zmieścić wszystkich na np. 2 połączonych 100x70 i jakoś dziwię się że tak dobry program robi takie dziwne wykresy?

Czy jeżeli w FTB nie da się uzyskać zbliżeń wszystkich osób z tego samego pokolenia do siebie to czy moglibyście polecić jakiś lepszy program?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dpawlakOffline
Temat postu: Re: Wykresy w FamilyTreBuilder czy musi tak rozciągać pokole  PostWysłany: 23-04-2011 - 15:33
Sympatyk


Dołączył: 24-01-2011
Posty: 1422

Status: Offline
Pawłowski_Henryk napisał:

Czy jeżeli w FTB nie da się uzyskać zbliżeń wszystkich osób z tego samego pokolenia do siebie to czy moglibyście polecić jakiś lepszy program?

Ahnenblatt.
Szczególnie jak na ramki osób wybierze się plik wappen (coś jak tarcza herbowa). Najprostszy graficznie i niesamowicie oszczędny jeśli chodzi o szerokość drzewa.
Chociaż akurat wappen nie różnicuje kobiet od mężczyzn w wyglądzie ramki.

Przy okazji. Ktoś wie czym edytować pliki graficzne emf, w których są zapisane wzory ramek w Ahnenblatt?

_________________
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mmoonniiaaOffline
Temat postu: Re: Wykresy w FamilyTreBuilder czy musi tak rozciągać pokole  PostWysłany: 23-04-2011 - 16:04
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 03-04-2011
Posty: 465
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
dpawlak napisał:

Przy okazji. Ktoś wie czym edytować pliki graficzne emf, w których są zapisane wzory ramek w Ahnenblatt?


Pliki z rozszerzeniem *.emf można edytować np. w darmowym programie graficznym Inkscape. Nie ma później problemu z zapisem w tym samym formacie.
Pozdrawiam,
Monika
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dpawlakOffline
Temat postu: Re: Wykresy w FamilyTreBuilder czy musi tak rozciągać pokole  PostWysłany: 23-04-2011 - 16:50
Sympatyk


Dołączył: 24-01-2011
Posty: 1422

Status: Offline
Piękne dzięki. W kolorze jeszcze to można rozróżnić (wersja różowa i błękitna w jakichś plikach ściąganych osobno) choć nie lubię takiej pstrokacizny.
Natomiast na czarno-białym wydruku ramki powinny się jakoś różnić. Zastosuje ten inkscape.

_________________
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
zielasOffline
Temat postu: Problem z programem Family Tree Builder  PostWysłany: 25-11-2011 - 20:23
Sympatyk


Dołączył: 18-11-2011
Posty: 28

Status: Offline
Witam. Swoje drzewo tworzę m.in w programie Family Tree Builder i wrzucam na MyHeritage. Jednak z początku chyba coś przedobrzyłem w ustawieniach prywatności i teraz za Chiny ludowe nie wiem jak wyłączyć opcję "Nie publikuj prywatnych informacji do witryny rodziny online" dostępną menu pod opcją "Zaawansowane ustawienia prywatności" w Narzędziach. Ta opcja jest zaszarzona i nie można jej wyłączyć. Niech ktoś pomoże zanim przestawię się na glinianą tabliczkę i rylec - nie chcę do zera zresetować wszystkich ustawień drzewa i programu.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Piotr_JuszczykOffline
Temat postu: Problem z programem Family Tree Builder  PostWysłany: 25-11-2011 - 20:42
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 30-12-2010
Posty: 679

Status: Offline
Generalnie to drzewo możesz przecież w każdej chwili ściągnąć z netu do programu, w nowej wersji jest do bardzo proste, 2-3 kliknięcia.
Możliwe że wyłączyłeś wogóle publikowanie w Publikowanie->Ustawienia Publikowania->Publikuj jako nowe drzewo->ustawienia zaawansowane publikowania->wyłącz funkcję publikowania.
Oczywiście później nie publikuj jako nowe drzewo.
A, ta opcja jest i nieaktywna u mnie. Nigdy nie chciałem publikować i wyłączyłem to w Narzędzia->Opcje->Publikowanie->Publikuj automatycznie.
Od tego w sumie bym zaczął sprawdzenie.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BednarOffline
Temat postu: Problem na MyHeritage  PostWysłany: 20-08-2012 - 23:31
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 15-07-2012
Posty: 228
Skąd: Ostrówek/Klembów/Wołomin/Warszawa
Status: Offline
Proszę wejść w swoją postać w programie Family Tree Builder(rozumiem, że używasz tego programu), potem w zakładke na górze OSOBA, wyskoczy kilka opcji, należy wejść w ZWIĄZEK i tam jest ustaw jako osobę główną Smile

_________________
Pozdrawiam, Kamil Bednarczyk.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Gadu-Gadu  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Płowik_HubertOffline
Temat postu: Problem na MyHeritage  PostWysłany: 21-08-2012 - 01:05
Sympatyk


Dołączył: 13-09-2010
Posty: 319
Skąd: Błonie
Status: Offline
Opiszę cały problem dokładniej.

Tworzę swoje drzewo na stronie www.myheritage.pl. Po zalogowaniu jest wszystko dobrze, pierwszą osobą wczytywaną po włączeniu drzewa jestem ja. Jednak osoba niezalogowana, lub obca widzi jako pierwszą gałąź mojej dalszej ciotki.

Drzewo te eksportowałem do programu Family Tree Builder i ustawiłem siebie jako osobę główną. Jednak po eksportowaniu poprawionego pliku GEDCOM z programu do strony www.myheritage.pl - jako pierwsza osoba pojawia się teraz moja ciotka.

Dodam, że w programie FTB ma ona numer identyfikatora "1".

_________________
Pozdrawiam
Hubert
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
justan12Offline
Temat postu: Problem na MyHeritage  PostWysłany: 21-08-2012 - 09:55
Sympatyk


Dołączył: 22-07-2011
Posty: 102
Skąd: Radom
Status: Offline
Konto Strony -> Strona Domowa -> Inne -> Wybierz osobę główną i drzewo genealogiczne do wyświetlenia:

I tam możesz ustawić jaką gałąź widzi osoba niezalogowana...

pozdrawiam
Hubert
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu: ID osób na Family Tree Builder  PostWysłany: 10-10-2012 - 14:41
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 146
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
Witam
jak zmienić ID osobom w programie Family Tree Builder? Chciałabym to opisać systemem Sosy i Kekulego.
Lucyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
T0masz_0Offline
Temat postu:   PostWysłany: 11-10-2012 - 13:09
Sympatyk


Dołączył: 07-07-2011
Posty: 143

Status: Offline
Nie jestem pewien czy da się to zrobić w programie.

Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy to eksport całego drzewa do pliku GEDCOM, ręczna zmiana identyfikatorów we wszystkich miejscach w tym pliku i import spowrotem do Familly Tree Builder jako nowy projekt.

pozdrawiam
Tomek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.074094 sekund(y)