Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 04 czerwca 2020

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Ted_BOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-03-2020 - 22:13
Sympatyk


Dołączył: 18-02-2016
Posty: 747

Status: Offline
Witam!
Wszystko działa:
https://szukajwarchiwach.pl/29#tabZasoby
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/web ... ie/zespoly
Pozdrawiam!
Tadek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sirdanielOffline
Temat postu: Re: nie działa szukaj w archiwach  PostWysłany: 13-03-2020 - 22:15
Sympatyk


Dołączył: 25-03-2012
Posty: 133

Status: Offline
Cytat:
Ta witryna może nie obsługiwać protokołu TLS 1.2, który jest minimalną wersją obsługiwaną przez przeglądarkę Firefox. Włączenie protokołów TLS 1.0 i TLS 1.1 może umożliwić to połączenie.

Protokoły TLS 1.0 i TLS 1.1 zostaną na stałe wyłączone w przyszłym wydaniu.


We firefoxie mogę po prostu włączyć przycisk pod tym komunikatem "włacz TLS 1.1." i podejrzewam będzie działało.

Po Twojej stronie zależy od przeglądarki jakiej używasz.

Dodam, że komunikat z firefoxa jest wynikiem aktualizacji przegladarki i chęcią wzrostu bezpieczeństwa poprzez odrzucanie starszych protokołów.

_________________
Całe austriackie mapy z APrz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Arek_BerezaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-03-2020 - 22:16
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2015
Posty: 3021

Status: Offline
U mnie działa Smile
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Ted_BOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-03-2020 - 22:49
Sympatyk


Dołączył: 18-02-2016
Posty: 747

Status: Offline
Witam!
Daniel ma rację! W Firefox'ie po ostatniej aktualizacji (chyba wczoraj była) nie otworzymy strony szukajwarchiwach.pl.
Wymagany jest protokół https:, a ta strona ma stare http:.
https://support.mozilla.org/pl/kb/nie-u ... =inproduct
Pozdrawiam!
Tadek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Jolka4591Offline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2020 - 10:44
Sympatyk


Dołączył: 26-09-2017
Posty: 40

Status: Offline
To poradźcie - łopatologicznie- co moge zrobic żeby w dalszym ciągu otwierać stronę szukaj w archiwach. Bardzo często z niej korzystam Dz. Jolka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
hniewOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2020 - 11:24
Sympatyk


Dołączył: 11-11-2010
Posty: 680

Status: Offline
Tym razem postąpić zgodnie z tym co Firefox proponuje.
Kliknąć "Włącz [coś tam]" i SzWA się uruchomi.
Na jakiś czas, tj do następnej aktualizacji powinno działać.
U mnie zadziałało.

Pozdrawiam
Hubert
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Małgorzata_KulwiećOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2020 - 11:58
Sympatyk


Dołączył: 16-02-2012
Posty: 1067

Status: Offline
No, ale niestety u mnie sie to Włącz TLS 1.0 i 1.1 nie pokazuje.
To jak to włączyć?

_________________
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć

Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Jolka4591Offline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2020 - 12:06
Sympatyk


Dołączył: 26-09-2017
Posty: 40

Status: Offline
U mnie tez to nie działa i nie pokazuje mi Włącz TLS 1.0 itd, więc co zrobić? To dla mnie czarna magia. pozdrawiam Jolka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
hniewOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2020 - 12:32
Sympatyk


Dołączył: 11-11-2010
Posty: 680

Status: Offline
Otworzyć w innej przeglądarce:
- MS Edge (Chromium) - otwiera
- Opera - otwiera

Pozdrawiam
Hubert
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kuba64Offline
Temat postu:   PostWysłany: 15-03-2020 - 14:37
Członek PTG


Dołączył: 01-01-2011
Posty: 422
Skąd: Włochy
Status: Offline
Witam,

tylko dla informacji; ja używam Firefox ver. 74.0 pod Linux-em (tzn. xubuntu 18.04.4 LTS) i strona:
szukajwarchiwach.pl
otwiera się bez problemu.

Pozdrawiam,
Kuba

_________________
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba[małpka]vodafone.it
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sirdanielOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-03-2020 - 22:49
Sympatyk


Dołączył: 25-03-2012
Posty: 133

Status: Offline
Komunikat z TLS wygląda tak >> https://imgur.com/8uIDsWB

Teraz podaj sama jaką masz wersję firefoxa.

A jesli masz inny momunikat jak z powyższego linka, to go zaznacz myszką i skopiuj i wklej tu
albo zrób screena, zapisz na komputerze, a nastepnie przeciągnij u upuść na stronie imgur. Skopiuj linka i wrzuć tu.

A może nie kliknęłas na "Wiecej informacji"?

_________________
Całe austriackie mapy z APrz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
SidorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-03-2020 - 20:22
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 05-02-2017
Posty: 168

Status: Offline
Czy ktoś może wie, dlaczego SZWA wyświetla się w dwóch różnych wersjach?

Oto przykład, parafia w Górnie.
Kiedy wpisuję SZWA w google, otrzymuję taki wynik:
https://szukajwarchiwach.pl/59/1481/0/#tabJednostki
informacja o 3 grupach ksiąg metrykalnych, z czego do 2 są skany
Kiedy przechodzę na SZWA ze strony AP, otrzymuję wynik znacznie bogatszy:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... olu=136889
informacja o 4 grupach ksiąg metrykalnych, z czego do wszystkich są skany.

Domyślam się, że SZWA zmieniło cała stronę, ale dlaczego stara jeszcze działa, na dodatek jest nieaktualna, ale wyszukiwana przez google itd. Delikatnie mówiąc wprowadza to w błąd osoby poszukujące danych...

_________________
Pozdrawiam
Ula
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-03-2020 - 20:27
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 20713
Skąd: Warszawa
Status: Offline
to raczej problem ogólniejszy niż kwestia Podkarpacia
ja jestem bardzo zadowolony, ze szwa.pl nadal działa i trochę zaniepokojony, że sytuacja "ktoś klika tylko w pierwszy link z googla i czuje się deinformowany" może być użyte jako argument..m.in. do utraty linków z geneteki
wprowadza w błąd myślenie, że wszystko co gogiel znajdzie jest aktualne, bądź w ogóle że można z poziomu gogiela czy innej przeszukać każdą bazę

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
SidorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-03-2020 - 20:38
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 05-02-2017
Posty: 168

Status: Offline
Włodzimierzu, trochę się nie zrozumieliśmy.
Nie mając SZWA w ulubionych (a jeśli się ma, to nawet gorzej, bo do nieaktualnej wersji) najsensowniej jest wpisać hasło "SZWA" w google. Przenosi nas wówczas do starej wersji, gdzie przeszukujemy niepełne zasoby nie majac nawet świadomości tego faktu. Zastosowałam skrót myślowy - nie wiem, czy google jest tak sprytne, żeby przeszukiwać bazy z poziomu wyszukiwarki. To akurat nie przyszło mi do głowy.

_________________
Pozdrawiam
Ula
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-03-2020 - 20:41
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 20713
Skąd: Warszawa
Status: Offline
ja nie dyskutuję o tym co Ci jest wygodniej
dlatego, że nie chce Ci się uruchomić serwisu prawidłowo mają go zlikwidować

ale już mnie nie dziwi dlaczego o tym piszesz akurat tu
też pewnie "wygodniej":(

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2020 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.066835 sekund(y)