Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

http://www.genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty Mapy szukacz

22:54 piątek, 20 października 2017

Nasi tu byli

arrow leszcz
22:54:05 - 20.10.2017
arrow Worwąg_Sławomir
22:54:05 - 20.10.2017
arrow Bednar
22:54:01 - 20.10.2017
arrow Gawroński_Zbigniew
22:53:53 - 20.10.2017
arrow artmanc
22:53:16 - 20.10.2017
arrow fiolet
22:53:10 - 20.10.2017
arrow marcinkosmalski
22:52:35 - 20.10.2017
arrow Bańkowski_Leszek
22:50:59 - 20.10.2017
arrow bibliotekarz
22:50:51 - 20.10.2017
arrow beatpatt35
22:49:52 - 20.10.2017
arrow michal72
22:49:48 - 20.10.2017
arrow Dorota_Marta
22:48:04 - 20.10.2017
arrow Arek_Bereza
22:47:31 - 20.10.2017
arrow dstancel
22:47:15 - 20.10.2017
arrow Cezary_Jan
22:46:44 - 20.10.2017
arrow HomAlex
22:46:41 - 20.10.2017
arrow Marials
22:46:34 - 20.10.2017
arrow pawełKa
22:46:13 - 20.10.2017
arrow czarnuszewicz_bozena
22:45:40 - 20.10.2017
arrow PiotrPrawdzic
22:45:35 - 20.10.2017
arrow robert.kantorek
22:44:26 - 20.10.2017
arrow Łaptaszynska_Iwona
22:43:51 - 20.10.2017
arrow pawkos83
22:43:05 - 20.10.2017
arrow Mendyka_Grzegorz
22:42:19 - 20.10.2017
arrow stradów
22:42:06 - 20.10.2017
arrow Tymowski_Jarosław
22:41:23 - 20.10.2017
arrow Barbara_Kubsz
22:40:37 - 20.10.2017
arrow konrad_orschevski
22:39:28 - 20.10.2017
arrow majkuss
22:39:27 - 20.10.2017
arrow karolszotek
22:39:22 - 20.10.2017
Członkowie i sympatycy


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:30
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5035
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Dziękuję za samouczki, ale co do zasady formuła jest mi znana, niestety wprowadzając test logiczny - wychodzi mi za każdym razem błąd.
Konkretnie do komórki, do której chcę dodać funkcję JEZELI, klikam na Wstaw funkcję, wybieram JEŻELI. Otwiera się formatka (trzy rubryki - test logiczny, wartość dla prawdy oraz dla fałszu.
Do rubryki Test logiczny wprowadzam C2-C1>1 i na tym etapie, gdy chcę wprowadzić wartość dla prawdy wyskakuje #ARG.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:35
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 14018
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jednak zmień warunek na czy c(k)-c(k-1)<>1
odejmować można numeryki, a pewnie działasz na txt, więc nie działa bo nie może...tak z pamięci, wspominając xlsy oglądane

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:44
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5035
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Poddaję się Sad

Wychodzi tylko C2-C1;1;0
Wiadomo jednak, że to nie jest pełna funkcja, bo nie ma informacji o różnicy, która nie może być wyższa od 1.

Czy mogę komuś podrzucić tabelkę z prośbą o wpisanie funkcji?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:58
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 389

Status: Offline
Agatko, test logiczny jest wpisany prawidłowo. Musisz jedynie zapewnić, aby w polach C2 i C1 były wartości liczbowe, a nie tekstowe. Jeżeli są tekstowe to trzeba użyć NUM(C1) oraz NUM(C2). I uważać na wersje językowe, gdyż nazwy funkcji bywają twórcami horroru w excel`u.

Krzysztof

PS Oczywiście w polu funkcja musi być poprzedzona znakiem równości

klw
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 20:03
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5035
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witaj Krzysztofie,

bardzo dziękuję za wskazanie mojego błędu! Rzeczywiście wpisałam funkcję na początku (więc złapałam się na komórkę z tekstem sądząc, że jak przeciągnę funkcję na resztę komórek - zadziała jak powinno).
Teraz jest OK Smile

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Ps. Wydaje mi się, że trafniejszym testem logicznym w przypadku indeksowanych aktów będzie nie C2-C1>1 tylko C2-C1=1
Ten drugi sposób wyłapie zarówno luki w numeracji, jak i podwójne numery. Mam nadzieję, że jako laik nie popełniam tu błędu...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
x_hannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 22:29
Sympatyk


Dołączył: 21-10-2016
Posty: 36

Status: Offline
sprawdzenie w linii 3:

=JEŻELI(C3=C2+1;" ";"!!!")

i potem ta formuła "przeciągnięta" (skopiowana) aż do końca kolumny sprawdzającej.

_________________
Pozdrawiam, Hanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 23:31
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 14018
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jeśli wprowadzisz
"0" gdy true
"1" gdy false
to po podsumowaniu kolumny od razu widać
czy bezbłędnie (suma=0)
czy i ile błędów (suma>0)
przydatne jak się ma np 3000 rekordów w roku... "na oko" trudniej spacje czy !!! wyłapać niż jedną liczbę i ułatwia poprawianie (po każdej modyfikacji widać czy już wszystko ok czy jeszcze trzeba poprawiać)

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 09:33
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5035
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witajcie,

ja już sobie poradziłam i doskonale sprawdza mi się wzór, o którym napisałam w postscriptum a czy wpiszę jako błąd "0" czy "!!!" ma mniejsze znaczenie. Ważne, aby wynik pozytywy i negatywny nie zlewał się i był do wyłapania Smile

Pozdrawiam i dziękuję,

Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 15:11
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 793
Skąd: Mazowsze
Do weryfikacji prostych* błędów w arkuszu fajna jest opcja "formatowanie warunkowe". Prostych - tzn. że formuła funkcji sprawdzającej nie będzie skomplikowaną funkcją kilku "jeżeli" "lub" czy "oraz".
Pokaże na najprostszym przykładzie, kolumna "rok" - spisujemy np. dane z sumariusza, w którym nie ma dat wcześniejszych niż 1500 i późniejszych niż 1900. Ale wiadomo, wpisując możemy ominąć jakąś cyfrę, lub wpisać ją podwójnie..

Tłumaczę na przykładzie programu excel'2003. W wersjach późniejszych ta opcja została bardziej rozbudowana i można sporo więcej zadziałać.
O tyle jest to fajne, że pokazuje błąd dokładnie w tej komórce, w której się znajduje. Oraz, że pokazuje go od razu, czyli w momencie wpisywania.
1. Zaznaczam obszar, który ma być "formatowany warunkowo" i szukam opcji w menu górnym. Celowo nazywam to "opcją" a nie "funkcją" - bo nie jest to funkcja w ściśle matematycznej formie. Nie wpisujemy jej w komórkę.

2. Otwiera się okienko, zaznaczam - że dla wartości w zaznaczonym obszarze większych niż 1900 - ma zmienić czcionkę na pogrubiony czerwony



oraz żółte podświetlenie:



3. Wciskam przycisk "dodaj >>" i definiuję drugi warunek. Że data nie może być mniejsza niż 1500.



4. wciskam OK i otrzymuję wynik -> podświetlone błędne wartości
(pierwsza pusta to spacja, druga pusta jest pusta - nic tam nie jest wpisane)



W nowszych wersjach excela można wpisać (z tego co pamiętam) więcej niż 3 warunki i bardziej pokombinować. Oczywiście można też ograniczać nie tylko z uwagi na wartości liczbowe, ale i sprawdzać czy tekst jest OK - w okienku trzeba zamiast np. >1900 wpisać odpowiednią funkcję. Ale to już dla bardziej zaawansowanych. Proponuję zobaczyć jak ta funkcja wygląda w waszych excelach, bo w wyższych wersjach jest tu mnóstwo predefiniowanych opcji (np. kolorowe znaczniki).

[trochę za duże obrazki ? Następnym razem zrobię mniejsze.]

_________________
Beata

Szukasz na Mazowszu? Zajrzyj do mapki diecezji płockiej z zaznaczonymi parafiami i miejscem przechowywania ksiąg.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majtka_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-10-2017 - 13:13
Sympatyk


Dołączył: 18-10-2016
Posty: 180

Status: Offline
Dzień dobry,

Domniemam, że gdzieś tu musiało pojawić się takie pytanie, ale może ktoś z Was znajdzie chwilę żeby mi pomóc.
Chodzi o autouzupełnianie aktualnie wpisywanych danych w excelu także z kolumny innej niż kolumna, w której te dane wpisuję.
Dla przykładu, w arkuszu do wprowadzania danych o ślubach do genetyki w kolumnie "M" jest miejsce na nazwisko panny młodej.
Czy da się tak zrobić aby autouzupełnienie bazowało na wpisanych już wcześniej nazwiskach z kolumny "M" ale także jednocześnie tych z kolumn "U" oraz "X" (odpowiednio nazwisko matki młodego i nazwisko matki młodej)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.057099 sekund(y)