Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

http://www.genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty Mapy szukacz

10:44 poniedziałek, 20 listopada 2017

Nasi tu byli

arrow Kamiński_Janusz
10:44:30 - 20.11.2017
arrow Albin_Kożuchowski
10:44:29 - 20.11.2017
arrow zibi50
10:44:12 - 20.11.2017
arrow Izabela15
10:43:32 - 20.11.2017
arrow manoska214
10:43:13 - 20.11.2017
arrow Sher7
10:43:08 - 20.11.2017
arrow Bialas_Malgorzata
10:42:32 - 20.11.2017
arrow mar.han
10:41:53 - 20.11.2017
arrow mad4
10:41:18 - 20.11.2017
arrow plewinowicz
10:40:34 - 20.11.2017
arrow buniewicz
10:39:16 - 20.11.2017
arrow twoby4
10:39:09 - 20.11.2017
arrow AntonChernih
10:37:56 - 20.11.2017
arrow LjubaMinsk
10:37:00 - 20.11.2017
arrow Kamil_Kubica
10:36:13 - 20.11.2017
arrow Vincent23
10:35:41 - 20.11.2017
arrow marcin_satała
10:32:02 - 20.11.2017
arrow 33szuwarek
10:31:22 - 20.11.2017
arrow MrTomAsh
10:28:56 - 20.11.2017
arrow Piotr_Pizoń
10:28:12 - 20.11.2017
arrow Nordus
10:27:53 - 20.11.2017
arrow marcin_kowal
10:26:38 - 20.11.2017
arrow Robert_Kostecki
10:25:31 - 20.11.2017
arrow Florek_Jacek
10:24:36 - 20.11.2017
arrow Bea
10:23:49 - 20.11.2017
arrow AndrzejG
10:22:45 - 20.11.2017
arrow włodzimiest
10:20:52 - 20.11.2017
arrow kujawa_cezary
10:18:35 - 20.11.2017
arrow Toni1989
10:18:12 - 20.11.2017
arrow Nieplech
10:18:00 - 20.11.2017
Członkowie i sympatycy


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:30
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5068
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Dziękuję za samouczki, ale co do zasady formuła jest mi znana, niestety wprowadzając test logiczny - wychodzi mi za każdym razem błąd.
Konkretnie do komórki, do której chcę dodać funkcję JEZELI, klikam na Wstaw funkcję, wybieram JEŻELI. Otwiera się formatka (trzy rubryki - test logiczny, wartość dla prawdy oraz dla fałszu.
Do rubryki Test logiczny wprowadzam C2-C1>1 i na tym etapie, gdy chcę wprowadzić wartość dla prawdy wyskakuje #ARG.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:35
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 14157
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jednak zmień warunek na czy c(k)-c(k-1)<>1
odejmować można numeryki, a pewnie działasz na txt, więc nie działa bo nie może...tak z pamięci, wspominając xlsy oglądane

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:44
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5068
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Poddaję się Sad

Wychodzi tylko C2-C1;1;0
Wiadomo jednak, że to nie jest pełna funkcja, bo nie ma informacji o różnicy, która nie może być wyższa od 1.

Czy mogę komuś podrzucić tabelkę z prośbą o wpisanie funkcji?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:58
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 393

Status: Offline
Agatko, test logiczny jest wpisany prawidłowo. Musisz jedynie zapewnić, aby w polach C2 i C1 były wartości liczbowe, a nie tekstowe. Jeżeli są tekstowe to trzeba użyć NUM(C1) oraz NUM(C2). I uważać na wersje językowe, gdyż nazwy funkcji bywają twórcami horroru w excel`u.

Krzysztof

PS Oczywiście w polu funkcja musi być poprzedzona znakiem równości

klw
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 20:03
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5068
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witaj Krzysztofie,

bardzo dziękuję za wskazanie mojego błędu! Rzeczywiście wpisałam funkcję na początku (więc złapałam się na komórkę z tekstem sądząc, że jak przeciągnę funkcję na resztę komórek - zadziała jak powinno).
Teraz jest OK Smile

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Ps. Wydaje mi się, że trafniejszym testem logicznym w przypadku indeksowanych aktów będzie nie C2-C1>1 tylko C2-C1=1
Ten drugi sposób wyłapie zarówno luki w numeracji, jak i podwójne numery. Mam nadzieję, że jako laik nie popełniam tu błędu...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
x_hannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 22:29
Sympatyk


Dołączył: 21-10-2016
Posty: 36

Status: Offline
sprawdzenie w linii 3:

=JEŻELI(C3=C2+1;" ";"!!!")

i potem ta formuła "przeciągnięta" (skopiowana) aż do końca kolumny sprawdzającej.

_________________
Pozdrawiam, Hanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 23:31
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 14157
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jeśli wprowadzisz
"0" gdy true
"1" gdy false
to po podsumowaniu kolumny od razu widać
czy bezbłędnie (suma=0)
czy i ile błędów (suma>0)
przydatne jak się ma np 3000 rekordów w roku... "na oko" trudniej spacje czy !!! wyłapać niż jedną liczbę i ułatwia poprawianie (po każdej modyfikacji widać czy już wszystko ok czy jeszcze trzeba poprawiać)

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 09:33
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5068
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witajcie,

ja już sobie poradziłam i doskonale sprawdza mi się wzór, o którym napisałam w postscriptum a czy wpiszę jako błąd "0" czy "!!!" ma mniejsze znaczenie. Ważne, aby wynik pozytywy i negatywny nie zlewał się i był do wyłapania Smile

Pozdrawiam i dziękuję,

Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 15:11
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 820
Skąd: Mazowsze
Do weryfikacji prostych* błędów w arkuszu fajna jest opcja "formatowanie warunkowe". Prostych - tzn. że formuła funkcji sprawdzającej nie będzie skomplikowaną funkcją kilku "jeżeli" "lub" czy "oraz".
Pokaże na najprostszym przykładzie, kolumna "rok" - spisujemy np. dane z sumariusza, w którym nie ma dat wcześniejszych niż 1500 i późniejszych niż 1900. Ale wiadomo, wpisując możemy ominąć jakąś cyfrę, lub wpisać ją podwójnie..

Tłumaczę na przykładzie programu excel'2003. W wersjach późniejszych ta opcja została bardziej rozbudowana i można sporo więcej zadziałać.
O tyle jest to fajne, że pokazuje błąd dokładnie w tej komórce, w której się znajduje. Oraz, że pokazuje go od razu, czyli w momencie wpisywania.
1. Zaznaczam obszar, który ma być "formatowany warunkowo" i szukam opcji w menu górnym. Celowo nazywam to "opcją" a nie "funkcją" - bo nie jest to funkcja w ściśle matematycznej formie. Nie wpisujemy jej w komórkę.

2. Otwiera się okienko, zaznaczam - że dla wartości w zaznaczonym obszarze większych niż 1900 - ma zmienić czcionkę na pogrubiony czerwony



oraz żółte podświetlenie:



3. Wciskam przycisk "dodaj >>" i definiuję drugi warunek. Że data nie może być mniejsza niż 1500.



4. wciskam OK i otrzymuję wynik -> podświetlone błędne wartości
(pierwsza pusta to spacja, druga pusta jest pusta - nic tam nie jest wpisane)



W nowszych wersjach excela można wpisać (z tego co pamiętam) więcej niż 3 warunki i bardziej pokombinować. Oczywiście można też ograniczać nie tylko z uwagi na wartości liczbowe, ale i sprawdzać czy tekst jest OK - w okienku trzeba zamiast np. >1900 wpisać odpowiednią funkcję. Ale to już dla bardziej zaawansowanych. Proponuję zobaczyć jak ta funkcja wygląda w waszych excelach, bo w wyższych wersjach jest tu mnóstwo predefiniowanych opcji (np. kolorowe znaczniki).

[trochę za duże obrazki ? Następnym razem zrobię mniejsze.]

_________________
Beata

Szukasz na Mazowszu? Zajrzyj do mapki diecezji płockiej z zaznaczonymi parafiami i miejscem przechowywania ksiąg.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majtka_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-10-2017 - 13:13
Sympatyk


Dołączył: 18-10-2016
Posty: 180

Status: Offline
Dzień dobry,

Domniemam, że gdzieś tu musiało pojawić się takie pytanie, ale może ktoś z Was znajdzie chwilę żeby mi pomóc.
Chodzi o autouzupełnianie aktualnie wpisywanych danych w excelu także z kolumny innej niż kolumna, w której te dane wpisuję.
Dla przykładu, w arkuszu do wprowadzania danych o ślubach do genetyki w kolumnie "M" jest miejsce na nazwisko panny młodej.
Czy da się tak zrobić aby autouzupełnienie bazowało na wpisanych już wcześniej nazwiskach z kolumny "M" ale także jednocześnie tych z kolumn "U" oraz "X" (odpowiednio nazwisko matki młodego i nazwisko matki młodej)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.068523 sekund(y)