Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

http://www.genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty Mapy szukacz

13:56 wtorek, 21 listopada 2017

Nasi tu byli

arrow maria.j.nie
13:56:02 - 21.11.2017
arrow Cegielska
13:55:53 - 21.11.2017
arrow Mariusz_Burdak
13:55:50 - 21.11.2017
arrow Bartek_M
13:55:44 - 21.11.2017
arrow Kamiński_Janusz
13:55:36 - 21.11.2017
arrow Florek_Jacek
13:54:48 - 21.11.2017
arrow rybolow
13:54:34 - 21.11.2017
arrow majkuss
13:54:08 - 21.11.2017
arrow badur
13:54:01 - 21.11.2017
arrow Kazimierz
13:53:49 - 21.11.2017
arrow MrTomAsh
13:52:31 - 21.11.2017
arrow JaroslawPrzypis
13:51:42 - 21.11.2017
arrow anlaskowska
13:49:46 - 21.11.2017
arrow jalowiec
13:49:44 - 21.11.2017
arrow BasiaR
13:49:31 - 21.11.2017
arrow bkazana
13:49:06 - 21.11.2017
arrow Grzanecki_Wojciech
13:48:19 - 21.11.2017
arrow Grazyna_Gabi
13:47:53 - 21.11.2017
arrow tomes
13:46:48 - 21.11.2017
arrow wdwd1
13:46:38 - 21.11.2017
arrow mar.han
13:46:24 - 21.11.2017
arrow vnukinga
13:46:15 - 21.11.2017
arrow majed1
13:46:11 - 21.11.2017
arrow MP1982
13:45:35 - 21.11.2017
arrow kulik_agnieszka
13:45:06 - 21.11.2017
arrow Rafael
13:44:27 - 21.11.2017
arrow Bialas_Malgorzata
13:44:16 - 21.11.2017
arrow waldorf1983
13:44:05 - 21.11.2017
arrow PrzemysławPujer
13:43:46 - 21.11.2017
arrow Maślanek_Joanna
13:43:27 - 21.11.2017
Członkowie i sympatycy


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Maślanek_JoannaOffline
Temat postu: Gramps - pomocy  PostWysłany: 04-05-2014 - 08:16
Sympatyk


Dołączył: 11-03-2014
Posty: 506

Status: Offline
Używam programu Gramps i natknęłam się na problem - jak spowodować, żeby w rodowodzie okreslonej osoby pojawili się zarówno rodzice biologiczni, jak i adpocyjni? Dziecko adopcyjne rodzicom przypisałam, ale w rodowodzie widać tylko biologicznych. Ktoś wie, jak to zrobić?
Joanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Boguslawa_MatusiakOffline
Temat postu: Gramps - pomocy!  PostWysłany: 04-05-2014 - 12:28
Sympatyk


Dołączył: 23-05-2007
Posty: 39

Status: Offline
Z tego co się orientuję a pracuję na Grampsie nie ma takiej opcji. Można zamieścić te informację w Notatkach dla osoby.

_________________
Bogusława Matusiak

Nazwiska Matusiak, Kopka Stankiewicz, Kuncewicz, Topolewska, Pomietło, Rogalski, Perdek, Kaczmarek, Domagalski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Różyński_SzymonOffline
Temat postu: Gramps - pomocy!  PostWysłany: 04-05-2014 - 14:53
Sympatyk


Dołączył: 06-01-2012
Posty: 56

Status: Offline
Z tego o ja się orientuję da się przypisać dziecko zarówno rodzinie biologicznej jak i adopcyjnej, ale w rodowodzie zawsze będzie wyświetlana tylko jedna.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mirella48Offline
Temat postu: Gramps - pomocy!  PostWysłany: 05-05-2014 - 20:09
Sympatyk


Dołączył: 28-12-2011
Posty: 165
Skąd: Jarocin
Status: Offline
Nie wiem jak z tego programu robi się wydruk drzewa, proszę o pomoc:)
Pozdrawiam
Mirka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu: Gramps - pomocy!  PostWysłany: 05-05-2014 - 21:53
Sympatyk


Dołączył: 21-04-2013
Posty: 1205
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Raporty - Drzewo przodków (o ile o takie dzrewo ci chodzi)
Jesli robisz drzewo możesz wybrac format zapisu masz do wyboru min zapisanie jako pdf ale na dole tez wydruk (dziwne miejsce ale jest)
Najsensowniej wydaje sie zapisac pdf'a i potem sobie drukowac z tego pdfa.

_________________
pozdrawiam
Piotr
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mirella48Offline
Temat postu:   PostWysłany: 06-05-2014 - 20:43
Sympatyk


Dołączył: 28-12-2011
Posty: 165
Skąd: Jarocin
Status: Offline
Pięknie dziękuję za pomoc.
Myślałam już, że nie można wydrukowaćSmile
Zrobiłam tak jak piszesz tylko, że drukuje jakoś
dziwnie w pionie, a nie w poziomie.
Chciałabym zrobić wydruk mojego drzewo na papierze
wielkoformatowym (ok.0,90 cm szer.)w jakimś punkcie
usługowym tylko to dla mnie znów czarna magia jak to zrobić ?
jakie ustawienia przyjąć w raporcie ??
pozdrawiam
Mirka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-05-2014 - 21:51
Sympatyk


Dołączył: 21-04-2013
Posty: 1205
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Mozesz to ustawic w opcjach dokumentu (pionowo-poziomo, wielkosc papieru etc, dopasowanie do szerokości) ale mam wrażenie, ze nie do ońca to działa

Nie używam na co dzień grampsa do takich wydruków raczej wybieram inne programy np Ahnenblatt czy MH FTB.
W Grampie lubie bardzo dobre wykresy kołowe.

_________________
pozdrawiam
Piotr
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mirella48Offline
Temat postu:   PostWysłany: 07-05-2014 - 22:19
Sympatyk


Dołączył: 28-12-2011
Posty: 165
Skąd: Jarocin
Status: Offline
W takim razie wydruki popróbuję metoda prób i błędów.
Teraz chociaż wiem gdzie je zaprogramować.
Jak nie dam rady z wydrukami to może przeniosę
do Ahnenblatt czy MH FTB.
Mam nadzieję, że z tych programów drukuje się bez problemu.
Tylko czy te programy nie mają ograniczeń co do ilości
osób ???
pozdrawiam
Mirka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Maślanek_JoannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-05-2014 - 16:14
Sympatyk


Dołączył: 11-03-2014
Posty: 506

Status: Offline
A czy ktoś wie, jak w Grampsie ustawić rodzeństwo wg wieku w raportach? ustawia mi się zawsze wg wartości identyfikatora (czyli kolejności wpisania) Sad i nie umiem tego zmienić.
Pozdrawiam
Joanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janussz_R.Offline
Temat postu:   PostWysłany: 10-05-2014 - 17:47
Sympatyk


Dołączył: 02-12-2007
Posty: 37
Skąd: Łódź
Status: Offline
W oknie modyfikuj rodziców w zakładce dzieci można zmienić kolejność strzałkami w górę i dół.
Pozdrawiam
Janusz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Maślanek_JoannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-05-2014 - 20:06
Sympatyk


Dołączył: 11-03-2014
Posty: 506

Status: Offline
Dzięki - działa!
Joanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mirella48Offline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2014 - 14:19
Sympatyk


Dołączył: 28-12-2011
Posty: 165
Skąd: Jarocin
Status: Offline
a już było tak pieknie...opanowałam lepiej obsługe Grampsa to masz teraz znów pojawia
się nastepujący komunikat o błędzie :

Wystapił nieoczekiwany bład w programie Gramps
Twoje dane będą bezpieczne ale zaleca się natychmiast uruchomić ponownie program Gramps.
Jesli chcesz zgłosić ten problem zespołowi programu Gramps, wciśnij raportuj s kreator raportowania
błedu pomoże w wygenerowaniu raportu o błędzie


Uruchomiłam program ponownie i bład wystepuje dalej.
Dodam,że ten komunikat wystepuje jeśli chcę wprowadzić nowe zdarzenie.

Cóz mam robić dalej.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Mirka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mirella48Offline
Temat postu:   PostWysłany: 09-06-2014 - 14:59
Sympatyk


Dołączył: 28-12-2011
Posty: 165
Skąd: Jarocin
Status: Offline
Ponawiam swoją prośbę.

mirella48 napisał:
a już było tak pieknie...opanowałam lepiej obsługe Grampsa to masz teraz znów pojawia
się nastepujący komunikat o błędzie :

Wystapił nieoczekiwany bład w programie Gramps
Twoje dane będą bezpieczne ale zaleca się natychmiast uruchomić ponownie program Gramps.
Jesli chcesz zgłosić ten problem zespołowi programu Gramps, wciśnij raportuj s kreator raportowania
błedu pomoże w wygenerowaniu raportu o błędzie


Uruchomiłam program ponownie i bład wystepuje dalej.
Dodam,że ten komunikat wystepuje jeśli chcę wprowadzić nowe zdarzenie.

Cóz mam robić dalej.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Mirka
Sad
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Worwąg_SławomirOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-06-2014 - 15:41
Sympatyk


Dołączył: 15-11-2010
Posty: 987

Status: Offline
Gramps jest bardzo niestabilnym programem - u mnie na Windowsie 8 działa jedynie wersja sprzed roku 3.4.8.-1 Zadna nowsza nie chce się uruchomić.

_________________
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mirella48Offline
Temat postu:   PostWysłany: 09-06-2014 - 16:23
Sympatyk


Dołączył: 28-12-2011
Posty: 165
Skąd: Jarocin
Status: Offline
Ja mam wersje 3.4.7.1 i stale coś nie tak. Może powinnam zainstalować ten program od nowa?
Mirka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.077907 sekund(y)