Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

http://www.genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty Mapy szukacz

04:57 poniedziałek, 23 października 2017

Nasi tu byli

arrow vnukinga
4:57:44 - 23.10.2017
arrow Marynicz_Marcin
4:43:22 - 23.10.2017
arrow Myszor_Oskar
3:55:34 - 23.10.2017
arrow Niewiadomski_Robert
3:47:51 - 23.10.2017
arrow tobiaszboksik
3:35:55 - 23.10.2017
arrow Jadwiga_Sibirska
3:34:50 - 23.10.2017
arrow Alinka
3:01:52 - 23.10.2017
arrow KerryaKrueger
2:40:01 - 23.10.2017
arrow navahojoe
2:31:43 - 23.10.2017
arrow os2hugh
2:22:12 - 23.10.2017
arrow Janusz_Tomalski
2:21:52 - 23.10.2017
arrow mrozowski_robert
2:16:21 - 23.10.2017
arrow MARCIN_0000
2:15:49 - 23.10.2017
arrow hniew
2:15:00 - 23.10.2017
arrow Płowik_Hubert
2:00:04 - 23.10.2017
arrow berezowski
1:59:07 - 23.10.2017
arrow Inka_Gol
1:56:37 - 23.10.2017
arrow Kazmierczak_Slawomir
1:56:03 - 23.10.2017
arrow szymek10113
1:54:54 - 23.10.2017
arrow jeziorko
1:52:44 - 23.10.2017
arrow Zofia_Brzeska
1:50:33 - 23.10.2017
arrow jbaltrym
1:48:44 - 23.10.2017
arrow Iron
1:48:07 - 23.10.2017
arrow kabe0
1:46:59 - 23.10.2017
arrow Mariusz_14
1:46:44 - 23.10.2017
arrow mdanka
1:36:17 - 23.10.2017
arrow Claudia83
1:31:00 - 23.10.2017
arrow PaulaPussy
1:27:57 - 23.10.2017
arrow Małgorzata_Rumińska
1:22:03 - 23.10.2017
arrow Bea
1:20:46 - 23.10.2017
Członkowie i sympatycy


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
MariannaFOffline
Temat postu: Jak sporządzić indeks  PostWysłany: 21-02-2017 - 10:41
Sympatyk


Dołączył: 22-09-2015
Posty: 115

Status: Offline
Zapewne gdzieś jest odpowiedz na moje pytanie, ale postanowiłam pójść na skróty Smile
W metryce pod jednym numerem jest zapis o zgonie dwóch osób (rodzeństwa, siostry i brata). Jak poprawnie sporządzić dla nich indeksy? Chodzi mi nadanie nr. aktu dla drugiej osoby.
Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam
MariannaF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KarwalskaJustynaOffline
Temat postu: Jak sporządzić indeks  PostWysłany: 21-02-2017 - 10:50
Sympatyk


Dołączył: 24-02-2015
Posty: 239

Status: Offline
Zgodnie z instrukcją indeksowania zamieszczoną tutaj :
http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indek ... p?lang=pol

Jeśli w jednym akcie zapisane są dwie osoby, to należy zrobić dwa oddzielne indeksy z tym samym numerem.

Niby piszę o urodzeniu bliźniaków, ale tak naprawdę to chyba to samo Smile


Pozdrawiam
Justyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu: Jak sporządzić indeks  PostWysłany: 02-07-2017 - 18:24
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 264

Status: Offline
Witam,
a ja mam pytanie do znawców worda.
czy można w jakis sposób utworzyć skrót klawiszy który powtarzałby ciąg wyrazów?
Robię dokumentację drzewa wg. wzoru Dworzaczka wpisując każdy akt w tabelkę pod odpowiednią datą.
I zamiast wpisywać po raz kolejny Lib.Mort v.Ujanowice czy coś podobnego znacznie lepiej byłby mieć jakąś kombinację klawiszy która wpisywałaby to za mnie.
Próbowałem rozczytać Pomoc do worda ale nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie.
W przypadku austriackich ksiąg metrykalnych z końca XVIII w zapisywanych w tabelkach wymyśliłem taki sposób ich dokumentowania że powtarzam nazwy wszystkich kolumn i wpisuję do nich dane. Przydałby mi się skrót w którym wpisałbym taką formułę:
Mensis: Nr Domus: NOMEN: Religio:Catholica: Accatholica: Sexus: Puer Puella Thori: Illegitimi Legitimi PARENTES: PARENS: MATER: PATRINI: NOMEN:CONDITIO
i spokojnie wypełniał.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
beata_k2Offline
Temat postu: Re: Jak sporządzić indeks  PostWysłany: 03-07-2017 - 17:15
Sympatyk


Dołączył: 02-01-2017
Posty: 265
Skąd: Darłowo
Status: Offline
Pawłowski_Henryk napisał:
Witam,
a ja mam pytanie do znawców worda.
czy można w jakis sposób utworzyć skrót klawiszy który powtarzałby ciąg wyrazów?
Robię dokumentację drzewa wg. wzoru Dworzaczka wpisując każdy akt w tabelkę pod odpowiednią datą.
I zamiast wpisywać po raz kolejny Lib.Mort v.Ujanowice czy coś podobnego znacznie lepiej byłby mieć jakąś kombinację klawiszy która wpisywałaby to za mnie.
Próbowałem rozczytać Pomoc do worda ale nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie.
W przypadku austriackich ksiąg metrykalnych z końca XVIII w zapisywanych w tabelkach wymyśliłem taki sposób ich dokumentowania że powtarzam nazwy wszystkich kolumn i wpisuję do nich dane. Przydałby mi się skrót w którym wpisałbym taką formułę:
Mensis: Nr Domus: NOMEN: Religio:Catholica: Accatholica: Sexus: Puer Puella Thori: Illegitimi Legitimi PARENTES: PARENS: MATER: PATRINI: NOMEN:CONDITIO
i spokojnie wypełniał.

Może to będzie banalne, co napiszę, ale ja w takich sytuacjach po skopiowaniu fragmentu tekstu poprzez przytrzymanie klawiszy Ctrl+Insert, wklejam taki tekst skrótem klawiszy: Shift+Insert. I aż do czasu skopiowania do "schowka" innego tekstu, używam tego Shift+Insert. Chyba, że nie o to chodzi...

Pozdrawiam,
Beata

_________________
http://historiajednegodrzewa.blogspot.com

Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
TheofilosOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-07-2017 - 18:04
Sympatyk


Dołączył: 08-08-2015
Posty: 63

Status: Offline
Witam

Można zarejestrować makro uaktywniane skrótem klawiszowym, które wykona pewne operacje, np. wprowadzi ciąg wyrazów.

_________________
Pozdrawiam
Theofilos
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kasia_MarchlińskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-07-2017 - 19:25
Sympatyk


Dołączył: 13-06-2015
Posty: 478

Status: Offline
Możesz też zamiast ustalonego tekstu nr1 wpisywać, np **1 , tekstu nr 2 **2 a potem na całym dokumencie zrobić globalne znajdz/zastąp i voila!

Kaśka

_________________
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
awdochinOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-07-2017 - 11:03
Sympatyk


Dołączył: 06-12-2015
Posty: 53

Status: Offline
Testuję indeksację głosem, co powinno przyśpieszyć cały proces - przynajmniej dwukrotnie. Czy ktoś już próbował ?

https://voicenote.in/live/

W opcjach jest język polski, można też edytować swój słownik na wymawiane słowa. Nazwiska niby są w bazie, ale dla nietypowych potrafi przekręcać - należy więc wprowadzić korekty do swojego słownika.

Wprowadzanie głosowe metryk, w strukturze formatu CSV aby można było następnie przenieść całość do arkusza kalkulacyjnego.

https://pl.wikipedia.org/wiki/CSV_(format_pliku)


Pozdrawiam
Lesław
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KamilKOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-07-2017 - 23:32
Sympatyk


Dołączył: 14-07-2015
Posty: 10

Status: Offline
awdochin napisał:

https://voicenote.in/live/

W opcjach jest język polski, można też edytować swój słownik na wymawiane słowa. Nazwiska niby są w bazie, ale dla nietypowych potrafi przekręcać - należy więc wprowadzić korekty do swojego słownika.


Lesław,
Właśnie o czymś takim sobie myślałem i chciałem szukać rozwiązania. Wygląda dobrze. Myślę, że mi bardzo się przyda. Dzięki za podzielenie się tym.

Kamil K
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 18:21
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5037
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Sroczyński_Włodzimierz napisał:

4. sprawdzenie: ciągłości bazy - funkcja typu "jeśli numer w komórce większy o 1 od komórki wyżej to 1, jeśli nie to 0"


Witam,
prośba do Włodka lub kogoś, kto orientuje się - jaką formułę dokładnie trzeba wpisać, aby sprawdzić ciągłość bazy? Kiedyś stosowałam, ale nie pamiętam jak to zrobić.
To funkcja logiczna "jeżeli"? Co wpisać jako test logiczny?

Indeksuję rocznik z aktami w ilości ponad 3 tysiące i bardzo się przyda sprawdzenie kolejności numeracji aktów.

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grzegorz_PolakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 18:32
Sympatyk


Dołączył: 24-07-2016
Posty: 87

Status: Offline
może tak:
=IF(I4-I3>1;"err";"0")
?
I4 oraz I3 to numery komórek,
err - błąd w numeracji (różnica pomiędzy komórkami I4 oraz I3 większa od 1)
0 - zamiast zera można zostawić same "" i wtedy będzie puste pole w wyniku

_________________
Grzegorz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kasia_MarchlińskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 18:35
Sympatyk


Dołączył: 13-06-2015
Posty: 478

Status: Offline
Nie pomogę.
Ja porównuję z miarką (numeracją rzędów) excella. Wstawiam pusty rządek lub usuwam nadmiarowy. Czyli robię to ręcznie. W ten sposób od razu mam pusty rządek jak mi brakuje numeru, podwójne muszę zweryfikować i tak.
Robisz 1862 Św Krzyż? Ja teraz się zabieram za 1863, niesamowicie wielkie te roczniki. Ale myślę o automatycznym uzupełnianiu z bazy imion, gdzieś dawałaś takie fajne listy imion męskich i żeńskich - dasz?

Kaśka

_________________
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 18:49
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5037
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Grzegorzu,

ad.
=IF(I4-I3>1;"err";"0")

nie wychodzi - wszędzie error.
Wydaje mi się, że powinno być raczej I4>I3 - tylko jak wpisać, aby różnica nie była większa od 1?

Kasiu,
tak - dłubię 1862, ale szybko nie skończę, bo priorytetem jest Piaseczno oraz Iłża. Ten rocznik przerabiam od czasu do czasu.
Podaj mi na pw. maila - podrzucę Ci w weekend (teraz jestem poza domem) jakieś stare tabelki z Krzyża, gdzie pełno imion. Ja często przy indeksacji korzystam z wersji roboczych, czyli tabeli z poprzednimi rocznikami tych samych parafii (powtarzalność nazwisk i przy okazji baza imion).

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grzegorz_PolakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 18:54
Sympatyk


Dołączył: 24-07-2016
Posty: 87

Status: Offline
Odpowiem jak informatyk Wink U mnie działa Cool
Jeśli masz polską wersję może sprawdź "jeśli" czy też "jeżeli" czy co tam jest. A jakie znaki rodzielające podaje excel? może zamiast średnika ma być przecinek?

_________________
Grzegorz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:00
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5037
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
A więc z pewnością coś namieszałam Embarassed

Dokładnie u mnie ta funkcja brzmi:
JEŻELI(test_logiczny;wartość_jeżeli_prawda;wartość_jeżeli_fałsz)
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grzegorz_PolakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:13
Sympatyk


Dołączył: 24-07-2016
Posty: 87

Status: Offline
https://absolwencinawalizkach.pl/jezeli ... ulacyjnym/
https://www.youtube.com/watch?v=1DpqQmUMdi4

_________________
Grzegorz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.063726 sekund(y)